Makmal ini merupakan salah satu makmal di bawah tadbiran Laboratori Keselamatan Makanan dan Integriti Makanan (FOSFI), Institut Pertanian Tropika dan Keselamatan Makanan (ITAFoS). Makmal ini terletak di Makmal Pusat (berhampiran Sekolah Pengajian Siswazah), ITAFoS, UPM. Makmal ini ditadbirurus oleh Prof. Madya Dr. Khaizura Mahmud @Ab.Rashid selaku Ketua Laboratori dan dibantu oleh Dr. Nik Iskandar Putra Samsudin.
Di sini, antara penyelidikan utama yang dijalankan termasuk pengenalan morfologi dan penyebaran in vitro kulat micotoksigenik yang relevan seperti Aspergillus, Fusarium dan Penicillium, kajian ekofisiologi (kesan perubahan iklim terhadap pertumbuhan kulat dan pengeluaran micotoksin), kajian antagonistik (kawalan biologi micotoksigenic kulat), penentuan kualitatif potensi mikotoksigenik (pemeriksaan UV) dan penentuan kuantitatif mikotoksin (HPLC) daripada sampel makanan dan makanan. Makmal ini juga menempatkan beberapa calon ITAFoS pasca siswazah dan juga digunakan sebagai pusat bengkel / latihan untuk Mikologi Makanan kepada peserta dari dalam dan luar UPM. Penyelidikan yang dijalankan di sini akhirnya menyumbang kepada jaminan makanan dan jaminan keselamatan makanan.
Antara peralatan penyelidikan yang disediakan di makmal ini ialah:
- Cooled Incubator
- Shaker Incubator
- Freezer -80°C
- Freezer -30°C
- Laminar Flow Cabinet
- Chiller
- Colony Counter
- Microscope
- Mini Centrifuge
- Top Loading Balance
- Waring Blender
- Pump Stand
- Water Purification System
Untuk paparan senarai berbayar, borang permohonan sebutharga peralatan berbayar, borang persetujuan pembayaran peralatan berbayar dan borang akuan penggunaan makmal, sila klik DI SINI.