Makmal Keselamatan Bakteriologi Makanan

Makmal Bakteria adalah salah satu makmal di bawah tadbiran Makmal Keselamatan Makanan dan Integriti Makanan (FOSFI). Ia terletak di Makmal Pusat, ITAFoS, UPM (berhampiran Sekolah Pengajian Siswazah). Makmal ini diketuai oleh Dr. Noor Azira Abd Mutalib.

Antara penyelidikan yang dijalankan di makmal ini adalah berkaitan dengan Mikrobiologi, Kebersihan Makanan dan Sanitasi, Teknologi Sensor, serta Keselamatan Makanan (Mikrobiologi dan Kimia).

Antara peralatan penyelidikan yang disediakan di makmal in ialah:

  1. Microcentrifuge
  2. Vortex Mixer
  3. Laminar Flow
  4. Block Heater
  5. Microwave Oven
  6. Water Bath
  7. Chiller
  8. pH Meter
  9. Analytical Balance
  10. Venticell
  11. Bag Mixer
  12. Sonicater
  13. Microsope
  14. Incubator

 

Pegawai Untuk Dihubungi: 
 
Puan Ummi Kalthum
Pegawai Sains
03-9769 1171
 
Makmal Keselamatan Biokimia Makanan
Puan Hairen Maswati Hashim
Penolong Pegawai Sains
03-9769 4298
 
Makmal Keselamatan Bakteriologi Makanan
Makmal Mikologi dan Mikotoxin
Encik Muhammad Taqiuddin Shith Mohd Shith Putera
Penolong Pegawai Pertanian
03-9769 1174
m_taqiuddin@upm.edu.my                                  
 

Untuk paparan senarai berbayar, boring permohonan sebutharga peralatan berbayar, borang persetujuan pembayaran peralatan berbayar dan borang akuan penggunaan makmal, sila klik DI SINI.