Makmal Tanah dan Pemakanan Tumbuhan

Makmal ini merupakan salah satu makmal di bawah tadbiran Laboratori Pengeluaran Tanaman Makanan Pintar-Iklim, Institut Pertanian Tropika dan Sekuriti Makanan (ITAFoS). Ianya terletak di Aras 1, Blok B, Kompleks Agrobio, Fakulti Pertanian, UPM dan ditadbirurus secara total oleh Prof. Dr. Mohd Rafii bin Yusop selaku Ketua Laboratori.

Laboratori ini menjalankan penyelidikan berkaitan tanah dan nutrient tumbuhan. Tanah merupakan sumber nutrient terpenting yang diperlukan oleh pertumbuhan pokok di mana di dalamnya terkandung nitrogen (N), fosforus (P) dan kalium (K).

Antara peralatan penyelidikan yang disediakan di makmal ini ialah:
  1. 2 door chiller
  2. Analytical balance
  3. Cooled incubator
  4. Double water distiller
  5. Fumehood
  6. Glassware washer
  7. Magnetic stirrer with heater
  8. Refrigerator
  9. Stericell
  10. Stirring hotplate
  11. UV-VIS spectrophotometer

Pegawai Untuk Dihubungi:

Pn. Norlinawati Abdul Halim
Pegawai Sains
03-9769 8386

En. Desrafiel bin Abd Majid
Pembantu Makmal
03-9769 4295

Untuk paparan senarai peralatan berbayar, borang permohonan sebutharga peralatan berbayar, borang persetujuan pembayaran peralatan berbayar dan borang akuan penggunaan makmal, sila klik DI SINI.